1. Home
  2. Artykuły lekarzy
  3. Jakie zastosowanie mają testy ELISA w analizie żywności?

Jakie zastosowanie mają testy ELISA w analizie żywności?

Jakie zastosowanie mają testy ELISA w analizie żywności?

Analiza żywności pozwala określić specyfikę poszczególnych składników odżywczych i wykryć ewentualne zanieczyszczenia lub zafałszowanie składu produktów spożywczych. Przebiega z wykorzystaniem różnych metod detekcji, m.in. z użyciem testu ELISA. Sprawdź, w jakim celu stosuje się tzw. immunoenzymatyczny test fazy stałej w trakcie kontrolowania jakości i bezpieczeństwa żywności. 

Czym są testy ELISA?

Mianem ELISA test (ang. Enzyme-linked Immunosorbent Assay) określa się immunoenzymatyczny test fazy stałej przeznaczony do wykrywania i ilościowego oznaczania białek znajdujących się w próbce. Umożliwia kontrolowanie żywności pod kątem zawartości hormonów, przeciwciał, bakterii czy wirusów. Jego działanie bazuje na powstawaniu wiązań między antygenem a przeciwciałem. Są odzwierciedlane za pomocą reakcji barwnych zachodzących dzięki skoniugowaniu enzymów i właściwych substratów z immunoglobulinami. 

Wyróżnia się cztery główne warianty ELISA test:

  • bezpośredni (ang. direct);
  • pośredni (ang. indirect);
  • kanapkowy (ang. sandwich);
  • konkurencyjny (ang. competitive).

Wymienione rodzaje różnią się sposobem przeprowadzenia i zastosowaniem. Finalną decyzję co do wybranej metody podejmuje się zależnie od typu badanej próbki i oczekiwanych wyników. 

W jaki sposób wykorzystuje się ELISA test w analizie żywności?

Kontrola jakości i bezpieczeństwa żywności polega na monitorowaniu produktów spożywczych. Służy weryfikowaniu przestrzegania określonych norm w zakresie potencjalnie niebezpiecznych dla człowieka substancji. ELISA test wykorzystuje się na wielu etapach analizy żywności, co świadczy o dużym znaczeniu tej metody w zapewnianiu bezpieczeństwa konsumentów.

Detekcja resztek niepożądanych substancji 

Ważnym elementem kontroli żywności jest wykrywanie pozostałości antybiotyków, hormonów i środków anabolicznych (np. w mięsie, rybach, skorupiakach). Substancje te powszechnie wykorzystuje się przy hodowli zwierząt, m.in. by leczyć i wspomagać wzrost poszczególnych osobników. By oznaczyć obecność i ilość niepożądanych składników, używa się zazwyczaj wariantu konkurencyjnego ELISA test. 

Wykrywanie czynników chorobotwórczych

ELISA test stosuje się również w celu wykrywania patogenów, co stanowi ważny element analizy jakości żywności. Taka kontrola pozwala m.in. na oznaczanie bakterii z rodzaju listeria lub salmonella. Gwarantuje bezpieczeństwo i zachowanie odpowiedniego standardu oraz bezpieczeństwa żywności. 

Oznaczanie alergenów i mykotoksyn

Oznaczanie alergenów i mykotoksyn to kolejny ważny etap analizy żywności, który przeprowadza się m.in. z użyciem testów ELISA. Pozwala wykryć substancje wywołujące reakcje alergiczne (orzechy, jaja, gluten czy soję) oraz toksyny wydzielane przez niektóre gatunki grzybów. Zapewnia możliwość wyeliminowania potencjalnych zagrożeń dla konsumentów oraz zachowanie odpowiednich standardów bezpieczeństwa żywności. Przebiega m.in. z wykorzystaniem konkurencyjnego wariantu testu ELISA.

Określanie zawartości witamin

Metodę ELISA stosuje się również, by określać zawartość witamin w żywności. Takie działanie ma umożliwić konsumentom dostosowanie produktów do ich aktualnych potrzeb i stanu zdrowia. Test fazy stałej służy m.in. do oznaczania biotyny, kwasu foliowego oraz witaminy B12.

Testy ELISA w analizie żywności – podsumowanie

Immunoenzymatyczny test fazy stałej to powszechnie wykorzystywana metoda analityczna. Pozwala na wykrywanie i szacowanie stężenia określonej substancji w różnych próbkach żywności. Jest uznawany za precyzyjną, szybką i łatwą w wykonaniu technikę pozwalającą na bezpieczne weryfikowanie jakości żywności. Jego wykonanie nie wymaga dużych nakładów finansowych. To prawdopodobnie najbardziej wpływa na popularność tej metody w badaniach biomedycznych przeprowadzanych w celach naukowych i diagnostycznych. 

Zaobserwuj nas

  • Udostępnij artykuł: