1. Home
  2. Artykuły lekarzy
  3. Grypa żołądkowa (jelitowa)- objawy i leczenie grypy żołądkowej

Grypa żołądkowa (jelitowa)- objawy i leczenie grypy żołądkowej

Grypa żołądkowa (jelitowa)- objawy i leczenie grypy żołądkowej

Grypa żołądkowa, to zapalenie żołądkowo-jelitowe, znana również potocznie jako grypa jelitowa lub jelitówka. Najczęstszymi występującymi dolegliwościami są nudności i wymioty a także biegunka, ból brzucha oraz objawy grypopodobne (gorączka, mięśniobóle, ból głowy). Przyczyną grypy żołądkowej jest zakażenie wirusami.

Objawy grypy żołądkowej

Do najczęstszych objawów grypy żołądkowej należą:

  • wymioty
  • nudności
  • biegunka
  • ból brzucha
  • bale głowy i mięśni

gorączka

Zazwyczaj zapalenie żołądkowo-jelitowe nie prowadzi do powikłań i ustępuje w ciągu kilku dni od wystąpienia objawów. Warto jednak pamiętać, że uporczywe wymioty i biegunka, mogą skutkować odwodnieniem organizmu i prowadzić do poważnych konsekwencji.

W przypadku nasilonych objawów warto skorzystać z konsultacji lekarskiej online.

Objawy grypy żołądkowej u dorosłych wymagające teleporady:

  • ciągłe wymioty
  • biegunka trwająca dłużej niż 2-3 dni
  • występowanie objawów odwodnienia:
    • wzmożone pragnienie
    • wysuszona skóra i spierzchnięte usta
    • zmniejszone oddawanie moczu lub występowanie moczu o ciemnym zabarwieniu
    • zawroty głowy
  • silne bóle brzucha lub odbytu
  • występowanie krwi w stolcu
  • gorączka powyżej 38ᵒC, utrzymująca się ponad 3 dni

Objawy grypy żołądkowej u dzieci wymagające teleporady:

  • biegunka trwająca dłużej niż 24–48 godzin
  • uporczywe wymioty
  • występowanie objawów odwodnienia:
    • zmniejszone oddawanie moczu (3 lub więcej godzin)
    • suche usta lub brak łez
    • zmniejszone napięcie skóry
    • zwiększone pragnienie
  • występowanie krwi w stolcu lub stolce o brunatnej barwie
  • wzmożona senność, drażliwość, niechęć do zabawy, apatia
  • występowanie krwi w stolcu lub stolce o brunatnej barwie
    wzmożona senność, drażliwość, niechęć do zabawy, apatia
  • zapadnięte policzki, oczy lub brzuch, u niemowląt dodatkowo zapadnięte ciemiączko

Rozpoznanie grypy żołądkowej

W przypadku grypy żołądkowej diagnozowanie odbywa się zwykle na podstawie wywiadu lekarskiego oraz badaniu pacjenta.

Leczenie grypy żołądkowej

Podstawą leczenia zapalenia żołądkowo-jelitowego jest dbanie o prawidłowe nawodnienie organizmu, przeciwdziałający tym samym skutkom odwodnienia.

Zaleca się, aby po każdych wymiotach lub wypróżnieniu , przyjąć od 350 do 700 ml płynów. W tym celu warto posłużyć się gotowymi preparatami elektrolitowymi dostępnymi bez recepty w aptece. Polecane są również klarowne zupy, kompoty czy musy jabłkowe. Powinno się unikać picia samej wody – brak w niej niezbędnych soli mineralnych, a także gazowanych napojów czy gotowych soków.

Chory, u którego nie występują wymioty powinien jeść. Przyjmowanie pokarmów wspomaga regenerację śluzówki jelit, co z kolei przyspiesza leczenie biegunki. Zaleca się jedzenie małych ale częstych porcji.

Co jeść przy grypie żołądkowej?

W trakcie leczenia warto zadbać, by w jadłospisie znalazły się lekkostrawne posiłki. Zaleca się dietę opartą o gotowany makaron, ryż czy ziemniaki. Chory może spożywać również gotowane warzywa, zupy, banany oraz jogurt.

Należy wystrzegać się dań smażonych i ciężkostrawnych, kawy, mocnej herbaty, alkoholu, słodyczy oraz gotowych napojów i soków. Produkty te mogą nasilić objawy i opóźnić powrót do zdrowia. Dietę należy stosować do momentu ustania biegunek i innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Leki na grypę żołądkową

Leczenie zapalenia żołądkowo-jelitowego ogranicza się do preparatów wspomagających oraz pozwalających zniwelować najbardziej dokuczliwe objawy. Poleca się stosowanie probiotyków. Są to produkty zawierające żywe kultury bakterii wspomagające odbudowę naturalnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Stosując te preparaty możemy skrócić czas trwania choroby a także ograniczyć jej nasilenie.

Leki przeciwbiegunkowe mogą być stosowane u dorosłych i dzieci powyżej 6. roku życia. Nie mogą być one jednak zażywane w przypadku krwistych stolców, w takich przypadkach warto zasięgnąć teleporadę. Nie należy natomiast stosować antybiotyków – leczą one infekcje bakteryjne, zaś grypa żołądkowa powodowana jest przez wirusy.

Czym różni się grypa żołądkowa od zatrucia pokarmowego?

Podstawową różnicą między zapaleniem przewodu pokarmowego, a zatruciem pokarmowym są ich przyczyny. Grypa żołądkowa powodowana jest zakażeniem wirusowym, natomiast zatrucie pokarmowe – bakteryjnym lub pasożytniczym (np. przez kontakt z bakteriami Salmonella, toksyną gronkowcową czy pasożytami takimi jak lamblie).

W celu zapobiegania zatruciom pokarmowym, należy zwracać uwagę na świeżość spożywanych produktów a także sposób ich przechowywania. Ważne jest również częste mycie rąk.

Powikłania grypy żołądkowej

Grypa żołądkowa jest schorzeniem, które zwykle przebiega bez powikłań. Najczęstszym skutkiem choroby jest odwodnienie czyli stan, w którym występują niedobory wody i substancji mineralnych w organizmie. Niezwykle groźny w skutkach jest niedobór magnezu i potasu – substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania serca. Ich brak może skutkować nawet jego zatrzymaniem.
Nieleczone odwodnienie stanowi poważne zagrożenie życia, szczególnie dotyczy to niemowląt, małych dzieci oraz osób starszych. Skutkuje utratą sił, osłabieniem organizmu, nadmierną sennością, utratą świadomości, a w najpoważniejszych przypadkach do uszkodzenia narządów wewnętrznych oraz śmierci.

Zapobieganie grypie żołądkowej

W celu zapobiegania grypie żołądkowej, warto stosować się do kilku zasad:

  • Unikaj kontaktu z osobami, u których wystąpiły objawy grypy żołądkowej
  • Powierzchnie, z którymi miały styczność osoby zakażone, umyj ciepłą wodą z detergentem
  • Pamiętaj o myciu rąk wodą z mydłem, szczególnie po skorzystaniu z toalety, przed jedzeniem i przygotowywaniem posiłku
  • Myj warzywa i owoce przed spożyciem na surowo lub obieraj je ze skórki
  • Unikaj spożywania niepasteryzowanego mleka, owoców morza, niedogotowanego mięsa, jajek na miękko, surowych warzyw i owoców, nieprzegotowanej wody
  • Dbaj o właściwe przechowywanie produktów spożywczych
  • Zaszczep niemowlę przeciwko rotawirusom – szczepienie można przeprowadzić u dzieci od 6 do 24 tygodnia życia, nie jest obowiązkowe
  • Udostępnij artykuł: