1. Home
  2. Artykuły lekarzy
  3. Jak kwasy Omega-3 wspierają wzrok?

Jak kwasy Omega-3 wspierają wzrok?

Jak kwasy Omega-3 wspierają wzrok?

Omega-3 to kwasy z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są kluczowe dla zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego należy dostarczać je wraz z pokarmem. Jedną z wielu dobroczynnych właściwości Omega-3 jest wsparcie aparatu wzroku i prawidłowego widzenia. Jak kwasy Omega-3 wpływają na wzrok?

Omega-3 a wzrok – dlaczego te kwasy są ważne dla prawidłowego widzenia?

Kwasy Omega-3 dbają o prawidłowy rozwój narządu wzroku od życia płodowego aż po późną starość. 

Kwasy DHA i EPA budują błony komórkowe komórek nerwowych, wpływając na prawidłową strukturę mózgu i układu nerwowego (także nerwu wzrokowego), są również jednym z głównych budulców komórek światłoczułych w siatkówce oka, zapewniając nie tylko prawidłowe funkcjonowanie siatkówki, ale również przeciwdziałając jej degeneracji.

Prawidłowy poziom kwasów Omega-3 w organizmie przeciwdziała powstawaniu takich schorzeń, jak [1]:

  • jaskra,
  • nadciśnienie gałki ocznej,
  • zwyrodnienie plamki żółtej (również to, związane z wiekiem) [3].

Prawidłowa podaż kwasów Omega-3 wpływa nie tylko na samą budowę układu wzroku i prawidłowe widzeniem, ale pomaga także utrzymać optymalne nawilżenie tkanek, przeciwdziałając zespołowi suchego oka.

Badania wykazały, że suplementacja kwasów Omega-3 poprawiła pracę gruczołów łzowych aż u 70% badanych, co w znaczący sposób poprawiło ogólne nawilżenie oka i zmniejszyło dolegliwości związane z uczuciem suchości oczu [2].

Jak stosować kwasy Omega-3 dla wsparcia wzroku?

To, co istotne podczas komponowania zbilansowanej diety (która powinna być głównym źródłem kwasów Omega dla organizmu) to zachowanie odpowiedniego stosunku pomiędzy kwasami Omega-3 a Omega-6. Stosunek ten powinien wynosić co najmniej 4:1. 

Dysproporcje w tym zakresie mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych (występowanie stanów zapalnych, spadek odporności, pogorszenie samopoczucia).

Najlepszym dietetycznym źródłem kwasów Omega-3 są tłuste ryby morskie (dorsz, śledź, łosoś), owoce morza czy algi.

Wśród innych źródeł NNKT wymienia się oleje roślinne (rzepakowy, lniany, z pestek winogron, sojowy), a także soję i jej przetwory (tofu, napoje sojowe), siemię lniane, orzechy i pestki.

Dobrym uzupełnieniem codziennej diety może być tran. Ten olej pozyskiwany z wątroby dorsza zawiera nie tylko sporą ilość kwasów Omega-3, ale również witaminy (A,D,E), które nie pozostają bez wpływu na kondycję wzroku (np. witamin A przeciwdziała ślepocie zmierzchowej, a witamina E, jako silny antyoksydant, chroni tkanki przed negatywnym oddziaływaniem wolnych rodników). 

Przyjmowanie dobrze sprawdzi się m.in. u osób, które z jakiegoś powodu nie chcą lub nie mogą jeść ryb. To prosty sposób na uzupełnienie poziomu kwasów Omega-3 i zadbanie o prawidłowy wzrok i kondycję całego organizmu.

Bibliografia:

  1. MARCINIAK-LUKASIAK, K. Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3. Żywność Nauka Technologia Jakość, 2011, vol. 18, no 6.
  2. Bhargava R., Kumar P., Kumar M., Mehra N., Mishra A., A randomized controlled trial of omega-3 fatty acids in dry eye syndrome, International journal of ophthalmology, 2013, 6(6), 811
  3. Chew E. Y., Clemons T. E., SanGiovanni J. P., Danis R., Ferris F. L., Elman M., Sperdut R., Lutein+ zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial, JAMA-Journal of the American Medical Association, 2013, 309(19), 2005-2015 

Zaobserwuj nas

  • Udostępnij artykuł: