1. Home
  2. Artykuły lekarzy
  3. Higiena w kuchni – jak dbać o sprzęty i jednocześnie o zdrowie?

Higiena w kuchni – jak dbać o sprzęty i jednocześnie o zdrowie?

Higiena w kuchni – jak dbać o sprzęty i jednocześnie o zdrowie?
  • 2024-12-19
  • 7 Lubię
  • 5843 Wyświetlenia

Artykuł sponsorowany

Higiena w kuchni jest kluczowym elementem codziennego życia. Dzięki niej pomieszczenie może być nie tylko estetyczne, ale i funkcjonalne. Dbanie o higienę w kuchni to również troska o zdrowie zarówno nasze, jak i pozostałych domowników. Sprawdź, jak skutecznie dbać o czystość pomieszczenia, aby zminimalizować ryzyko rozwoju pleśni, bakterii i innych szkodliwych mikroorganizmów.

Ekspres do kawy – jak o niego zadbać?

Ekspres do kawy to urządzenie, które stoi w wielu polskich domach. Aby cieszyć się smaczną kawą i uniknąć awarii urządzenia, konieczny jest odkamieniacz do kawy. Niestety, kamień powstający przez osadzanie się minerałów z wody może wpływać na smak kawy. Doprowadzić może również do uszkodzeń mechanicznych urządzenia.

Jak użyć odkamieniacza? Najpierw sprawdź zalecenia producenta dotyczące częstotliwości odkamieniania. Następnie wlej preparat do zbiornika na wodę i włącz program czyszczący, jeśli masz taki w ekspresie. Na koniec dokładnie przepłucz urządzenie w celu usunięcia resztek chemikaliów – nikt nie chce ich mieć w swojej kawie.

Jeśli ekspres użytkowany jest codziennie, warto zainstalować w nim filtr do wody. Filtracja minimalizuje ilość minerałów, które osadzają się w urządzeniu – w ten sposób można wydłużyć żywotność ekspresu i poprawić smak przyrządzanej w nim kawy. W tym miejscu znajdziesz filtry do różnych modeli ekspresów: https://www.euro.com.pl/filtry-do-ekspresow.bhtml.

Lodówka – zadbaj o higienę przechowywania żywności

W lodówce przechowujemy żywność, dlatego systematyczne jej czyszczenie jest bardzo ważne. Rozlane płyny, brak odpowiedniej wentylacji i resztki jedzenia w lodówce doprowadzić mogą do rozwoju pleśni i bakterii. Jak więc zadbać o urządzenie?

  • Nie przechowuj gorących potraw w lodówce.
  • Regularnie sprawdzaj, czy produkty spożywcze mają ważną datę przydatności.
  • Systematycznie przecieraj ściany i półki lodówki ścierką.

Zmywarka i kuchenka z piekarnikiem – w jaki sposób czyścić?

Dzięki zmywarce oszczędzić można nie tylko swój czas, ale i wodę. Aby działała efektywnie, należy systematycznie ją konserwować. W tym celu powinieneś raz w miesiącu usuwać z niej tłuszcz i inne osady np. specjalnym środkiem do czyszczenia zmywarek. Regularnie kontroluj stan filtrów, aby nie zalegały w nich resztki jedzenia. Używaj też soli do zmywarek, dzięki której kamień nie będzie osadzał się na grzałkach.

Na zabrudzenia szczególnie narażone są kuchenka i piekarnik. Staraj się codziennie po gotowaniu przecierać powierzchnię kuchenki wilgotną ścierką. Stosuj też np. pastę z sody oczyszczonej i wody na przypalenia. Do wyczyszczenia piekarnika używaj dedykowanych preparatów. Przynajmniej raz w miesiącu usuwaj resztki przypaleń i sprawdzaj stan uszczelek piekarnika.

Jak jeszcze dbać o higienę sprzętów w kuchni?

Regularna konserwacja sprzętów kuchennych pozwoli uniknąć problemów zdrowotnych, a także zapewni długą żywotność urządzeń. O czym jeszcze należy pamiętać, mając na uwadze pozostałe sprzęty i miejsca w kuchni?

  • Okap kuchenny – raz w miesiącu zdejmij filtry i umyj je w gorącej wodzie z dedykowanym detergentem. Sprawdzaj stan filtra węglowego, jeśli możesz zrobić to w swoim urządzeniu. Wymieniaj filtry według zaleceń producenta.
  • Blat i zlewozmywak – codziennie przecieraj blat wilgotną ścierką z dodatkiem delikatnego detergentu. Dezynfekuj zlewozmywak środkami antybakteryjnymi i unikaj odkładania brudnych naczyń na blat.
  • Deska do krojenia – zwłaszcza te drewniane bywają siedliskiem bakterii. Po każdym użyciu myj deskę w gorącej wodzie z detergentem. Drewniane deski co kilka tygodni dodatkowo dezynfekuj roztworem wody z sodą oczyszczoną.

Tylko systematyczna pielęgnacja sprzętu kuchennego i innych powierzchni ochroni przed chorobami i podniesie komfort codziennego gotowania. W ten sposób kuchnia będzie miejscem przyjaznym i bezpiecznym dla wszystkich domowników.

Zaobserwuj nas

  • Udostępnij artykuł: