1. Home
  2. Forum Zdrowia
  3. Niski testosteron całkowity

Data dodania:

Witam ,mężczyzna 38 lat, szczupły . Testosteron całkowity 498,46 ng/dl (norma 47-980), testosteron wolny 10.06 pq/ml ( 9.1-32.2) , SHGB 28.30 nmol/l (13.5-71.4), FSH 2.1(0.95-11.95), LH 6.58 (0,57-12.07). Witam czy taki niski testosteron wolny może świadczyć o hipogonadyzmie pierwotnym ? Dodam że całe życie miałem niski testosteron wolny. Uważam że mam objawy niskiego testosteronu m.in brak porannych erekcji. Byłem m.in u androloga i robiłem komplet badań hormonalnych ,tarczycowe itp i jako że wszystko się mieści w widełkach lekarz nie widzi problemu. Dodam że po tej wizycie w tamtym roku pierwszy raz na własną rękę brałem testosteron był to cykl 8 tyg zakończony udanym odblokiem.w czasie cyklu były poranne erekcje oraz dobre samopoczucie. Niestety po cyklu testosteron wolny spadł znowu do swojego niskiego poziomu. Czy w moim przypadku jest wskazane zacząć brać na stałe testosteron tzw. TRT/HTZ żeby testosteron wolny mieć w górnej granicy normy ? Jeśli tak to jak przekonać lekarzy którzy są negatywnie nastawieni jeśli widzą że testosteron jest w widełkach normy, mimo że jest to dół normy i pojawiają się objawy niedoboru.

Uzyskaj odpowiedź i opinię

Zadaj pytanie i otrzymaj bezpłatną odpowiedź lekarza

Masz pytanie dotyczące zdrowia, choroby lub innego problemu, zostaw pytanie BEZPŁATNIE dla lekarzy na forum zdrowia

Formularz zdrowia
[]